Regényelmélet (részlet)

2009.12.09. 22:39

Micsoda nagyúri pillanatot éltem át ma. Keresek egy könyvet a kupiban, benyúlok két halom papírköteg közé, aztán kihúzom ezt:

 

"Hogyan válhat az élet lényegivé?" - ez az eposz döntő kérdése, a tragédiáé: "Miként válhat a lényeg elevenné?" Hogyan, mi által tevődik fel a kérdés? Lukács szerint akkor válik egy korszaknak a döntő kérdése kérdéssé, amikor azon a korszakon tulajdonképpen már túl vagyunk. Akkor tűnik elő, hogy valami megvolt, amikor már nincs ott. A "nincs ott" fedi fel, hogy valami valaminek az alapvető tartozéka volt korábban. Tehát az eposz korának alapkérdése - az, hogy megmutassa, miként válik az élet lényegivé - mint kérdés felmerülése csak akkor következik be, amikor Homérosz világa eltűnik (kb. i.e. 8-7. sz.), ami egyben a tragédia korszakának eljövetelét is jelenti. Egy későbbi kor visszamutat az előzőre abban az értelemben, hogy megérteti a korábbi korszak rejtett alapját, amelyet önmagában nem mutatott föl, mint belső kérdésességet, mivel ő azt akkor még megoldotta. Hogy mi volt a lényeg, a legbensőbb szubsztanciája, csak később derül ki. Ez egyfajta retrospektív kérdezése a szövegnek: jön egy korszak, és az megérteti velünk a korábbi korszak lényegét; láttuk, hogy az elmúlt megérteti, hogy mi volt meg akkor. Amelyik korszakot jelenleg éljük, annak alapvető problematikája nem érthető meg saját korunkban. Akkor fog kiderülni, mi volt most meg ebben az időszakban, amikor már elmúlt.


Saját esszém talált meg a véletlen kiszámíthatatlan vadregényességében. Persze azonnal szétreflektált az idézet - magadat felütni, ahh, hogy eddig mit akartál a nőktől...
Amúgy fasza a Regényelmélet, tervben van Lukács egész művének hosszabb elemzése (az idézet amúgy az első, Zárt kultúrák című fejetetének - Ottó által oly kedvelt - elemzése.)

("Akkor fog kiderülni, mi volt most meg ebben az időszakban, amikor már elmúlt." Johannes hatalmasat mosolyog magában.)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://uborkaszezon.blog.hu/api/trackback/id/tr731587106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása